wycieczki dla niesłyszących oraz niedosłyszących

Wycieczki dla niesłyszących i niedosłyszących

Wielkim zainteresowaniem wśród dzieci i młodzieży cieszą się ostatnio wycieczki dla niesłyszących. Dziej się tak dlatego, że wiele osób młodych cierpi na chroniczny niedosłuch. Jest to ogromna plaga wśród dzisiejszego społeczeństwa, szczególnie że duży odsetek ludzi w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy. Na szczęście dzieci i młodzież są o tym uświadamiana poprzez różne szkolne projekty i dzięki temu mogą się lepiej integrować ze środowiskiem ludzi o niezbyt dobrym słuchu.

Wycieczki dla niesłyszących to przyszłość

Dzieci i młodzież to jedno. Druga strona medalu to świadomość ludzi dorosłych. I ona powoli wrasta. Wśród wielu ciekawych pomysłów na spotkanie integracyjne można znaleźć też wycieczki dla niedosłyszących. Osoby integrujące się pomagają w ten sposób tym, którzy cierpią na niedosłuch. Taka integracja służy zarówno jednej, jak i drugiej stronie. Pomaga to pokonać bariery komunikacyjne i otwiera na nowe wyzwania. Firma, która decyduje się na taki właśnie przebieg spotkania integracyjnego, otrzymuje od Polskiego Towarzystwa Audiologicznego certyfikat firmy przyjaznej niesłyszącym i niedosłyszącym.

Propozycje te wychodzą naprzeciw zapotrzebowaniu klientów branży turystycznej. Biura podróży głowią się, gdzie można posłać osoby niesłyszące. Takie pomysły jak wycieczki integracyjne są doskonałym tego rozwiązaniem. Dzięki nim osoby niesłyszące mogą pojechać dosłownie wszędzie i zwiedzić każdy zakątek Ziemi, Księżyca, Marsa i pozostałych planet. Są nastawione na poznawanie wzrokowe.

Wycieczki dla niedosłyszących – pamiętaj o zadbaniu o system oprowadzania

Organizacja takiej wycieczki wymaga także zorganizowania odpowiedniego systemu oprowadzania. Podróżni są podzieleni na małe grupki, dzięki czemu osoby słyszące mogą zwracać uwagę osób niesłyszących na to, co zostało przekazane za pomocą bodźców audialnych. Dzięki temu niesłyszący nie stracą ważnych wątków, a sprawni pod względem słuchu będą mogli utrwalić w ten sposób usłyszane wiadomości. Takie integracyjne wycieczki to prawdziwa podróż zarówno w świat ludzkich relacji, jak i do świata geograficznego podporządkowanego przez człowieka.

Więcej o audiowycieczkach dla niesłyszących i niedosłyszących dowiecie się z: https://www.movitech.pl/nieslyszacy-i-niedoslyszacy