Co wziąć pod uwagę, wybierając maskę antysmogową?

Zakup konkretnej maski antysmogowej jest zależny od kilku czynników. Przedkładają się one na bardziej korzystny współczynnik filtracji a co za tym idzie – na większą skuteczność oferowanego produktu. Pamiętajmy, że opisane poniżej czynniki mają bardzo złożony wpływ na jakość i trwałość produktu.

Zastosowany filtr

Najważniejszym czynnikiem jest oczywiście zastosowany filtr. Przykładowo maski Respro posiadają najwyższej klasy filtr węglowy, zapewniający maksimum komfortu oddychania (nawet pod dużym obciążeniem fizycznym). Standardowe filtry węglowe nie są zbyt wydajne. Dlatego warto pomyśleć o rozwiązaniu, które jest swoistym połączeniem klasycznych „węglówek” i znacznie wydajniejszych filtrów HEPA.

Czas skutecznego działania

Wszystkie maski antysmogowe działają w określonym przedziale czasowym, w którym filtr zainstalowany w masce jest w stanie pochłaniać zewnętrzne zanieczyszczenia w sposób stały i niezmienny. Zazwyczaj okres ten waha się pomiędzy 20 a 50 godzinami nieprzerwanej pracy. Po upływie tego czasu, filtr należy odpowiednio oczyścić, bądź też wymienić na inny. Przykładowo, maski Dragon charakteryzują się bardzo długim czasem działania. W niektórych przypadkach, jest to aż 40 godzin.

Kształt maski

Olbrzymie znaczenie dla prawidłowej filtracji powietrza ma również kształt maski. Winna ona być odpowiednio dopasowana do twarzy, by tworzyć z nią szczelne połączenie. W przeciwnym razie, jej użytkowanie będzie wiązało się ze sporym dyskomfortem, bądź też z przepuszczaniem części zanieczyszczeń do wnętrza maski. Niektórzy producenci masek oferują produkty, które można w sposób dowolny przycinać. Podczas zakupu warto również sprawdzić sposób dolegania gumek. Powinny one być stosunkowo sztywne, by zapewnić komfort użytkownikowi.

Reasumując, przy zakupie maski antysmogowej warto zwrócić uwagę na szereg parametrów. Oprócz tych najistotniejszych, takich jak rodzaj filtra, warto zwrócić również uwagę na te mniej istotne (materiał wykonania, sposób czyszczenia itd). Przestrzeganie tych zasad sprawi, że zakupimy rozwiązania w pełni nas satysfakcjonujące.