Zastosowanie filtrów aktywnych

Filtry aktywne wysokiej jakości mogą znacząco przyczynić się do poprawy współczynnika mocy systemu zasilania. Ponadto mają one również za zadanie eliminowanie wszelkiego rodzaju odkształceń harmonicznych, które pochodzą od nieliniowych odbiorników. Filtry aktywne kompleksowo dbają więc o jakość energii elektrycznej w automatyce przemysłowej.

Automatyka przemysłowa i podstawowe zasady działania filtrów aktywnych

Filtry aktywne wykorzystuje się w celu: kompensacji mocy biernej, eliminacji migotania światła czy też symetryzacji obciążenia. Na rynku istnieje wiele rozmaitych typów filtrów aktywnych. Wśród nich można wyróżnić przede wszystkim: filtry Butterwortha, filtry Czebyszewa, filtry Bessela czy też filtry eliptyczne oraz wiele innych. Filtry aktywne, podobnie jak ich pasywne odpowiedniki, wykorzystują własności elementów RLC, jednak to one charakteryzują się lepszym tłumieniem wewnątrz pasma zaporowego niż filtry pasywne.

Zastosowanie filtrów aktywnych w automatyce przemysłowej

Filtry aktywne są stosowane między innymi do: zawierania sygnałów o częstotliwościach radiowych we wszelkiego rodzaju urządzeniach akustycznych, nieprzepuszczania składowej stałej napięcia sygnału, a także do rozdzielanie sygnału modulującego od nośnej tegoż sygnału. Warto pamiętać, że instalacja, konfiguracja oraz samo uruchomienie urządzenia przebiega bardzo prosto i w błyskawicznym tempie. Po zasileniu filtra należy wykonać stosowną diagnostykę i przy pomocy specjalistycznego kreatora wybrać odpowiednie dane.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć na tej stronie: http://induprogress.pl/produkty/technika-napedowa/filtr-aktywny-afe2000/