Zainteresuj się uczelnią techniczną

Wydaje ci się, że to było przed chwilą – po raz pierwszy przestąpiłeś próg liceum, poznawałeś swoją klasę, zdawałeś pierwsze klasówki, od samego początku straszono cię maturą. A jednak… Czas szybko mija i zbliża się koniec twojej szkolnej nauki, a wraz z nim nasuwają się pytania – co robić w przyszłości, jaką uczelnię wybrać?

O ile interesują cię kierunki techniczne, preferujesz obliczanie zadań zamiast analizowania tekstów literackich – zainteresuj się politechniką. Dzisiaj dostępny jest szeroki przegląd kierunków, których oferta na pewno cię nie zawiedzie.

Jeżeli myślisz, że zainteresowałoby cię programowanie, ale nie po drodze ci z czystą informatyką – Automatyka i Robotyka będzie kierunkiem dla ciebie. Inną opcją może być Ochrona Środowiska, w której parać się będziesz czymś związanym z ziemią.

Dla ambitniejszych proponujemy kierunki klasyczne, wcale niełatwe, więc zdecydowanie dla posiadaczy dobrych możliwości – fizyka, matematyka, astronomia nie są dla laików.
Z kolei Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, po której profesjonalna automatyka przemysłowa nie będzie miała dla ciebie tajemnic, to kierunek dla wszystkich i coraz więcej na nim kobiet.
Dla osób bardziej artystycznych, ale mimo wszystko lubiących myśleć w sposób ścisły idealna będzie Architektura. Pamiętaj jednak, że wymaga ona zdania egzaminu z rysunku, do którego należy wcześniej się przygotować.

Dostępna jest również Mechanika i Projektowanie Maszyn – gratka dla osób interesujących się różnymi robotami, ale też samochodami.

Swoje doświadczenie zawodowe możesz zdobyć np. w firmie Armex Automatyka https://armex.biz.pl/pl/